nl fr
730A9339

Oorspronkelijk is koemelk bedoeld voor kalfjes. Maar net zoals onze voorouders hebben ontdekt dat appels, eieren, granen en kool eetbaar, voedzaam en lekker zijn, hebben ze eeuwen geleden ook melk ontdekt

Eerst werd melk gegeven aan kinderen, maar ook voor volwassenen bleek melk van nature een goede bron van voedingsstoffen te zijn. Waar mensen eerst jagers en verzamelaars waren om aan hun voedsel te komen, is dit zo’n 10.000 jaar geleden veranderd door de opkomst van de landbouw. Deze overgang van een nomadische samenleving naar een agrarische samenleving, verspreidde zich vanuit het Midden-Oosten via Griekenland en de Balkan naar Midden-Europa. Door de eeuwen heen ontdekten onze voorouders dat producten zoals appels, eieren, granen en kool eetbaar, voedzaam en lekker zijn. Ook kwamen ze er achter dat melk van kamelen, paarden, geiten, schapen en koeien een
waardevolle voedingsbron is voor de mens.

Volwassenen

Melk werd eerst gegeven aan kinderen, maar ook voor volwassenen bleek melk van nature een goede bron van voedingsstoffen te zijn. Steeds meer volwassenen ontwikkelden het vermogen om de lactose in melk te verteren. Dit leverde een evolutionair voordeel op: het aantal volwassenen dat door een genetische aanpassing de lactose in melk kunnen verteren is door de eeuwen heen gegroeid tot ruim een derde van de wereldbevolking. Vooral in Midden- en Noord-Europa, waar de melkveehouderij een belangrijke groei doormaakte, heeft meer dan 90% van de bevolking de mogelijkheid om lactose te verteren.

Voedingsstoffen

Het lichaam heeft dagelijks energie, macronutriënten en vitamines en mineralen uit de voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Een gevarieerde voeding met groente, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten, vlees of vis en zuivel levert voldoende voedingsstoffen en draagt bij aan een gezond lichaam. In melk zitten van nature voedingsstoffen zoals eiwit, calcium, fosfor, kalium en vitamine B2 en B12.