nl fr
Img 01 Granola Gr

Waarom je ’s ochtends beter wel ontbijt

Soms heb je ’s ochtends echt geen zin om te eten. Je bent nog maar net wakker en de koffie heeft z’n werk nog niet gedaan. Het is echt veel te vroeg en het lijkt alsof de hele wereld nog slaapt. Elke inspanning die je nu moet doen, is er één te veel. Maar toch vertrek je best niet met een lege maag naar het werk of naar school. Lees hier waarom.

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en die overslaan brengt veel negatieve gevolgen met zich mee. Zo werkt je brein bijvoorbeeld een heel stuk trager en kun je je minder lang concentreren. Jij mag je dan wel springlevend voelen, maar je hersenen hebben voedsel nodig om goed te kunnen (blijven) functioneren. Zeker bij kinderen is een evenwichtig ontbijt dus belangrijk.

Als je elke dag goed ontbijt, heb je trouwens ook minder kans om overgewicht te krijgen. Dat komt doordat je minder snel naar koekjes of andere snacks grijpt. Want geef toe, in een deftig ontbijt heb je niet altijd zin, terwijl een koekje of snoep er wel bij kan. Toch is het beter om ’s ochtends te eten voor je naar je werk of school vertrekt, want zo krijg je beter je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Niet ontbijten om een paar kilootjes af te vallen, zal dus niet meteen lukken.

Maar waarom ontbijten zo weinig mensen ’s ochtends?

Uit studies is gebleken dat veel kinderen vanaf een leeftijd van 11 jaar hun ontbijt wel eens durven overslaan. Op die leeftijd begin je als kind zelf beslissingen te nemen en heb je dikwijls andere prioriteiten. Kinderen zien ook vaak dat hun ouders niet ontbijten, waardoor ze er zelf ook geen zin meer in hebben. Eens je dan de gewoonte hebt om ’s ochtends niet te eten, is het moeilijk om die weer af te leren.

Een andere reden waarom velen niet ontbijten, is natuurlijk tijdsnood. Want wie staat er nu vrijwillig vroeger op voor een kommetje ontbijtgranen of een boterham met choco? Juist ja, niemand. Voor dat probleem is er natuurlijk wel een gemakkelijke oplossing. Maak de avond voordien alles al klaar, dan kun je ‘s ochtends wat langer blijven liggen. Smeer tijdens het avondeten een paar extra boterhammen of maak eens een overnight oat, en klaar is Kees!