nl fr
Jenny Hill 202432 Unsplash

Zuivel (melk, yoghurt, kaas) bevat minstens 3 voedingsstoffen die betrokken zijn bij het kunnen bewegen: behalve proteïnen ook de mineralen calcium en fosfor.

  • Zuivel is een belangrijke bron van proteïnen. Proteïnen bestaan uit aminozuren. Een deel daarvan is essentieel; het lichaam heeft ze nodig, maar kan ze niet zelf maken. Proteïnen zijn een belangrijk bestanddeel van de spieren. Samen met lichaamsbeweging zijn proteïnen belangrijk voor het onderhoud en de groei van spieren.
  • Om te helpen bij het herstel van spieren na fysieke inspanning is het goed om rekening te houden met de timing van het eten of drinken van producten met proteïnen, zoals melk(producten), eieren of vlees. Dit kun je het beste na het sporten doen.
  • Proteïnen zijn daarnaast een bouwsteen voor de botten. Ook de botten zijn belangrijk om goed te kunnen bewegen en fit en actief te zijn.
  • Calcium en fosfor in melk spelen een belangrijke rol bij het onderhoud van sterke botten en tanden. Dat is belangrijk voor kinderen en adolescenten, maar ook voor volwassenen en ouderen die vitaal willen blijven.
  • Calcium is ook nodig voor de normale werking van de spieren; het helpt je om de spieren goed te kunnen laten samentrekken.