nl fr
Faq Kopen

Wat is het verschil tussen volle en magere zuivel?

Melk staat in de winkel als magere, halfvolle en volle melk. Deze benaming hangt samen met het vetpercentage. Magere melk bevat het minst vet en volle melk het meest. 

Magere of vetvrije melk is melk waaruit het grootste gedeelte van het vet is weggehaald. Het resultaat is een lager vetgehalte en een iets hoger gehalte aan koolhydraten en eiwit in halfvolle en magere melk. Hoeveel vet magere melk bevat verschilt per land en is vastgelegd in de wetgeving. Over het algemeen bevat magere melk wereldwijd 0,5% vet, halfvolle 1,5% vet en volle melk 3,5% vet. De meeste voedingsstoffen bevinden zich in het niet-vette deel van de melk en gaan niet verloren bij het afromen van de melk. Zowel volle, halfvolle als magere melk bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten, vitamine B2 en B12, en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium en jodium. Er is één uitzondering. Melkvet bevat vitamine A; bij het afromen van de melk zal het vitamine Agehalte daarom afnemen. Kaas is echter – vanwege het relatief hogere vetpercentage – een natuurlijke bron van vitamine A.